Käsien hoito


Kynsilevy koostuu




Kynsi rakentuu kolmesta kerroksesta. Kynsivallin solut tekevät pintakerroksen, kynnen solut keskikerroksen ja kynnen pohjan solut alimman kerroksen. Kynnen tyviosa on vaalea puolikuu. Keskimmäinen kolmannes on kiinni tiiviisti kynsipatjassa, sen erottaa  kynnen vapaasta reunasta millimetrin leveä nauha, jonka kohdalla sormenpään sarveissolukerros ja kynsilevyt kiinnittyvät toisiinsa. Ne muodostuvat tiiviisti toisiinsa kiinni olevasta, täysin keratiinisoituneista soluista. Alemman kerroksen sarveissolut ovat isompia ja leveämpiä ja sen pinnalla sarveissolut ovat pienempiä ja litteämpiä. Kynsipatjan päällä oleva kynsilevyn alempi pinta on pitkittäisuurteinen ja uloin pinta on sileä. Keratiinisolujen väleissä on fosfolipidejä, erityisiä rasvoja, jotka tekevät kynnestä taipusan. 
Kynsilevy koostuu orgaanisista ja epäorgaanisista aineista. Orgaanisiin aineisiin kuuluvat hiili, rikki ja typpi.
Aiheeseen liittyvä kuva http://uniikki.fi



Kynnen kasvusta



Kynnet kasvavat n. 0,1 millimetriä päivässä ja koko kynsi uudistuu kuudessa kuukaudessa. Kynnen kasvu vaihtelee sukupuolen ja vuodenajan mukaan (esim. varpaiden kynnet kasvavat hitaammin kuin sormien. 
Kynnet voivat paremmin kesällä kuin talvella. 
C-vitamiini auttaa kynsiä menemästä hauraaksi ja kuiviksi. E-vitamiini parantaa kynsien koostumusta ja vahvistaa kynsiä. 
A-vitamiini auttaa myös vähentämään kynsien haurastumista ja kuivumista. A-vitamiinin puutos saattaa aiheuttaa kynsien kasvun hidastamista. 
D-vitamiini parantaa kynnen kasvua ja auttaa kynttä pysymään ehjänä. 
Biotiini, eli B7-vitamiini autaa kynsiä tulemaan paksummiksi ja kestäviksi. Ruokien nauttiminen, jotka sisältävät paljon fosforia, kuten vilja- ja maitotuotteet, juustot ja pähkinät auttavat myös pitämään kynnet vahvoina. 
Halkeilevat ja uurteiset kynnet saattaavat olla merkki omega-3 rasvapuutoksessta. Omega-3:a saa ruokaöljystä. Omega-3 on myös helposti saatavilla lisäravinnekapseleina. Valkoiset läiskät kynsissä voivat viitata raudan tai sinkin puutokseen. 
Rautaa on lihassa, kalassa ja monissa kasviksissa. 
Sinkkiä on viljatuotteissa, lihassa ja maidossa. 
Jos et saa ravinnostasi riittävästi rautaa ja sinkkiä, näiden ottaminen lisäravinteena on suositeltavaa. Sinkin puute voi aiheutaa pokkiviivoja kynsiin eli ns. Beaun viivoja. 
Pii on tärkeä kivennäisaine kynsille. Riittävän piin saanti autaa myös hiuksia pysymään terveinä. Piitä sisältävät ruoka-aineita on täysjyvävilja, juurekset ja kasvikset. Monet kivennäisainevalmisteet sisältävät myös piitä. 



Millaisia kynsilevyn muutoksia voidaan havaita?
Mikä on yleisin kynsilevyn muutos?
Mistä se johtuu?



Iän mukanaan tuomat muutokset, kuten hormonitoiminta, voivat aiheuttaa muutoksia myös kynsiin, samoin kuin ihoon ja hiuksiin. Jotkut sairaudet voivat myös haurastuttaa hiuksia ja kynsiä. 
Toisilla kynnet tuntuvat hajoavan kuivalla pakkasella kun ne kessällä kasvavat hyvin. Vaikka kynsi on kuollutta ainetta, se kuivuu helposti pinnasta ja se liuskottuu. Kuivumista voi estää säännöllisellä lakkauksella ja rasvaamisella. Yksi hyvä suojalakka on Trindin keratin nail protector- lakka. Uudessa koostumuksessa ei ole herkästi allergisoivaa formaldehdiä, kuten perinteisessä kynnen kovettajassa ja lisäksi se on lähes väritön. Lakkaa voi käyttää aluslakkana värillisellä kynsilakalla tai sellaisenaan. 

Yleisin kynsilevyn muutos on liuskottuminen. Liuskottuminen johtuu siitä, että kynsilevyn liimaava aine on huonolaatuinen, minkä vuoksi se ei yhdistä levyjä yhteen.




Millaisia kynnen muutoksia voisi olla ja mistä ne voivat johtua?
Millaisia kynnen värimuutoksia voi olla ja mistä ne johtuvat?


Pitkittäisäiset uurteet kynnessä ovat ikääntymisen merkki. Niitä alkaa näkymään jo keski-iästä lähtien. Ikäihmisillä myös puolikuu häviää. Kynnessä olevat juovat ja haalistumat voivat olla varoitusmerkki piilevästä sairaudesta - tai kyse on kynsiongelmasta. Ota kynnet tarkempaan huomioon ja seuraa niissä olevia oireita. Yleisin kynsien ihotauti on kynsisilsa/kynsisieni. Yleensä kynsisieni on varpaissa, mutta voi tarttua sormien kynsiin.


http://www.terveyskirjasto.fi



Halkeilevat ja lohkeilevat kynnet
Kynsien lohkeilu ja halkeilu voivat olla ongelma jo itsessään, mutta ne voivat kertoa toisesta terveysongelmasta. Halkeilu ja lohkeilu voivat johtua esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriöstä tai psoriasiksesta. Jos huomaat kynsien halkeilevan tai lohkeilevan helposti ja usein, kysy lääkäriltä mistä voi olla kyse.

Kuvahaun tulos haulle Halkeilevat ja lohkeilevat kynnet
http://www.terveyskirjasto.fi


Pehmeät tai hauraat kynnet
Pehmeiltä tuntuvat tai hauraat kynnet johtuvat keratiiniproteiinin puutteesta. Kreatiinin puutos taas johtuu yleensä nopeasta laihduttamisessta tai jostakin muusta äkillisestä ruokavalion muutoksesta. Ongelman voi ratkaista syömällä runsaasti proteiinia sisältävä ruokia, yksi keino on myös ottaa päivittäin biotiini-nimistä B-vitamiinia. Muita kynsien haurastumista aiheuttavia syitä ovat mani- ja pedikyyriaineiden sisältävät kemikaalit, sekä sairaudet, kuten Chronin tauti ja anemia.



Sisäänkasvavat kynnet
Jos kynnet alkavat kasvaa ihon sisälle, eivätkä suoraan, on kyse sisäänkasvavista kynsistä. Kivulias sormen- ja varpaankynsien ongelma johtuu usein kynteen kohdistuneesta vammasta, kuten jonkun astuessa jalallesi tai tökätessäsi varpaasi. Ongelma voi syntyä myös silloin, kun käytät epäsopivia kenkiä. Lisäksi kynsihäiriöt, kuten sienet, voivat aiheuttaa kynsien sisäänkasvamisen. Kysy lääkäriltäsi, voitko hoitaa itse sisäänkasvaneen kynnen. Sisäänkasvanut kynsi voi joskus vaatia antibiootteja jotta voidaa ehkäissä tulehdus. Myös pieni leikkaus, jossa poistetaan osa kynnestä tai koko kynsi, voi olla tarpeen.
Kuvahaun tulos haulle Sisäänkasvaneet kynnetKuvahaun tulos haulle Kynnen kasvusta
https://askelterveyteen.com





Kynsisieni tai keltaiset kynnet
Murenevat, kellastuvat tai haisevat kynnet voivat olla merkki sieni-infektiosta joka voi olla varpaissa tai sormissa. Kynsisieni voi tarttua esim. uimahallissa. Hoitokeinona voi käyttää sientä poistavaa voidetta. Usein toistuva sieni-infektio voi olla merkki heikentyneestä vastustuskyvystä. Kellertävät kynnet, joissa on vihertävää vivahdetta, ovat yleensä useammin jaloissa kuin käsissä. Niiden syynä on usein häiriö imunesteenkierrossa, ja potilailla on tavallisesti myös jokin keuhkosairaus. 
Tupakan polttajilla on kellertävä väri kynsissä, väri on peräisin tupakan tervasta. 
Kuvahaun tulos haulle Kynsisieni tai keltaiset kynnetAiheeseen liittyvä kuva
https://askelterveyteen.com/http://www.terve.fi
Kuvahaun tulos haulle vihreät kynnet
http://www.terveyskirjasto.fi



Mustat viivat kynsissä

Jos kynsiisi tulee mustia viiruja tai juovia voi olla jonkinlaisesta vauriosta. Mustat viirut voivat olla merkki melanoomasta eli vaarallisesta ihosyövästä. Pyydä lääkäriä tarkistamaan.
Melaniinipigmentti on mustaa ja kynnessä se muodostaa tavallisesti pitkittäisiä tummia juovia.

http://www.terveyskirjasto.fi


Verta kynnen alla
Jos olet loukannut kynnen, sen alle voi kertyä verta ja kynsi voi näytää mustalta ja kynsi voi irrota pois.
Tumma läiskä kynnen alla on merkki vamman aiheuttamasta verenvuodosta. 


http://www.terveyskirjasto.fi


Harjanteet kynsissä
Harjanteet voivat olla merkki ravinnollisesta puuteesta. Ne voivat myös olla merkki aliravitsemuksesta tai raudan puutteesta. Harjanteet voivat johtua myös arsenikkimyrkytyksestä.



Valkoiset läiskät kynsissä
Valkoisista läiskistä ei yleensä kannata huolestua. Ne voivat johtua lievästä vammasta kynsiin, jota ei välttämättä muista. Valkoiset läiskät kynsilevyssä ovat yleensä seurausta kynnen vamman aiheuttamasta lievästä häiriöstä kynnen kehityksessä. 
Jos kynsissä on usein valkosia läiskiä, voi kyse olla tulehduksesta. Tällöin kannattaa käydä näyttämässä lääkärille. 
Valkoinen pinnallinen kynsisilsa voi ulkonäöltään näyttää niiltä. Valkokyntisyys voi olla myös merkki yleissairaudesta tai myrkytyksestä. 
Aiheeseen liittyvä kuva
http://www.terveyskirjasto.fi



Mistä kynsilevyn pitkitäis hakeama voi johtua


Kynnen pitkittäishalkeama voi johtua kynsijuuren vaurioitumisesta. Silloin muutos voi olla pysyvää tai usein se uusiutuu. Osta kynsien vahvistaja lakkaa. Yritä lakata joka päivä yksikerros ja pidä huolta että kynnessä on suojalakka. Jos et ole innokas varpaiden/sormien lakkaaja niin yritä lakata edes tätä yhtä.




 Mitä haittaa kynsien pureskelusta voi olla
Millaisia hoito-ohjeita antaisit asiakaalle, jos hän haluaa päästä eroon kynsien pureskelusta


Kynsien alla on bakteeriläjä. Bakteerit leviävät myös suuhusi ja sitäkauta verenkiertoon, kun pureskelet kynsiä. Kynsien pureskelijoilla voi olla pahanhajuinen hengitys. Kynsien pureskelu vaurioittaa/pehmentää hampaitasi. Kynsien pureskelijoilla on halkeamia ja lohkeamia hampaissa. Kynsien hoitoon voi ostaa esim. STOP & GROW kynsien pureskelun estoon.



Mikä on yleisin kynsien ihotauti?




Noin kymmesosa suomalaisista aikuisista sairastaa kynsisieni-infektiota. Lähes aina sen aiheuttaja on dermatofyytti eli silsasieni, elikkä kynsisieni ja kynsisilsa ovat lääketieteellisesti lähes synonyymeja. Kynsisilsa on esteettinen, mutta myös mekaaninen haitta. 
Vaaraksi paksut silsakynnet voivat koitua ääreisverenkierron häiriöistä kärsivillä.




Mikä aiheuttaa kynsivallintulehduksen?


Kynsivallintulehdus on bakteerin aiheuttama.
Kynsivallintulehdus aiheuttaa kynnenvieruksen/kynsivallin punotusta, turvotusta, kuumotusta ja kipua. Märkäeritettä voi tulla myös kynnen alta. 
Pitkäaikaisen kynsivallintulehduksen oireet ovat: lievempää turvotusta tai punotusta ja kynsimuutoksia (poikittaisia viivoja tai kuoppia).

Itsehoito:
Suihkuta /huuhtele aamuin illoin haalealla vedellä tulehtunutta kohtaa.
Purista erite pois jos on mahdollista. Tulehtuneen alueen voi puhdistaa desinfektioaineella. Laita Basbact-voidetta tulehtuneelle alueelle (ei tarvi reseptiä saa apteekista) kaksi kertaa päivässä. Suojaamiseksi voi laittaa laastarin tulehtuneelle alueelle. Pitkittyneessä tulehduksessa ota yhteyttä lääkäriin. Kynsivalli tulehdukseen kannattaa kokeilla kylvetyshoitoa. Tulehtunutta kohtaa kylvetetään 10-15 min esim. kaliumpermanganaattikylvyssä (ohjeita saa apteekista). Kynsien pureskelu tai liian lyhyeksi leikatut kynnet altistavat kynsivallnitulehdukseen.



Millaisia kynsimuutoksia psoriaasi voi aiheuttaa?


Ihomuutoksien lisäksi kynsimuutokset ovat tavallisia. Niitä on n: 30-50%:lla psoriaatikoista. Kynsimuutoksia ovat uurteisuus ja kuoppaisuus. Kynnet voi olla rikkonaiset, paksuuntuneet ja voivat irrota kynsipedistä. Kellertävät läiskät ovat myös psoriaasikseen liittyviä kynsimuutoksia.



Millaisia hyötyjä tai haittoja kosmetiikalla voi olla kynsiin?


Kosmetiikalla kynsimuutoksia voidaan parantaa tai peittää. 
Väärin käytettynä voidaan aiheuttaa kynsimuutoksia. 
Liiallinen kynnen kovettaja voi tehdä kynnen katkeilevaksi. 
Hyvä hoito kynsille on öljyäminen. Jos ei ole kotona kynsiöljyä voi käyttää sen sijaan oliiviöljyä. Lämmitä öljyä kupillinen liuota kynnet öljyssä 15min. Pese kädet vedellä, toista tämä mieluiten viikoittain ja työnnä kynsinauhoja taaksepäin. Kynsistä tulee näin tervemmät. Rakennekynnet haurastuttavat kynsiä ja niiden alle voi tulla kynsihometta ja bakteeritulehduksia. Rakennekynsien materiaaleissa ja muissakin kynsituoteissa on herkistäviä ainesosia jotka allergisoivat. Näitä ovat hartsit, epoksit, liuottimet ja raknnekynsissä käytettävät akrylaatit.
Hiusten permanentti voi myös aiheuttaa kynsimuutoksia, kuten pehmenemistä ja taipumista. 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti